Dnes aktuálne podpredseda Redakčnej rady Humorikonu, humorista Vladimír Javorský

Fejtón

Umenie pozorovať detaily…

Vesmír nepozná svetové strany. Žije si nádherne aj bez nich. My však potrebujeme vedieť, odkiaľ fúka vietor. A nielen ten farebný saharský…! Táto hektická doba tiež nepozná svetové strany. Nepriateľ je všade vôkol nás, front je prakticky všade a útočia na nás dvaja nepriatelia. Vírus a ľudia, ktorým sme v dôvere vložili do rúk moc. Vírus možno poraziť rozumom, vedou a istým druhom poslušnosti. A vládu? Je neporaziteľná, lebo jej korene prirástli ku korytám tak mocne, že je jednoducho nemožné ich odstrániť. Vrátim sa k istému detailu, ktorý nahlodal vo mne pochyby. Červík neistoty. Vírus nám obmedzil pohyb, teda nie sám od seba, ale nekompetentnými nariadeniami. Jedni môže lietať po svete, lebo majú peniaze, tí ostatní majú právo iba na hodinku do obchodu. Pád demokracie s rachotom hodným pádu Byzancie či Rímskej ríše. To bolo rachotu a krvi! Bez pohybu sa vírus nešíri…Toľko akási moderná dogma, z ktorej je vybudovaný pilier zákonov. Všimnite si však malý detail, ktorý mnohým asi unikol. Hlava štátu pozvala na oficiálnu návštevu našej „probruselskej gubernie“ hlavu katolíckej cirkvi. Poviete si, no a čo? Treba posilniť vieru, s tým vrelo súhlasím. Ibaže…Ibaže tam, kde je pápež, tam sú tisíce policajtov a armáda, sto tisíce veriacich…ak dovtedy neumrú na osamelosť. Sto tisíce ľudí z domova a zo zahraničia! Najväčšia spoločenská udalosť desať ročia…No a? Klopkám si po čele, prečo sme takí naivní! Až príde hlava katolíckej cirkvi pozdraviť náš pospolitý ľud, žiaden vírus tu predsa nemôže vyčíňať! Budeme žiť ako predtým? Vo viere a v slobode? Čo nám hlava Vatikánu a všetkých katolíkov prinesie? Už aby tu bol, priatelia ma pozvali na kofolu.

Za hrsť drobných…

Ak zničia sochu Krištofa Kolumba, je to signál, že tú Ameriku predsa len nemal objaviť.
Sup sa liahne v nádeji, že sa práve teraz niekde rodí preňho mršina.
Viete, že vo víne je iba toľko pravdy, aby sa dala ľahko vydáviť?
Spýtal som sa Svedka Jehovovho, kto vybudoval Múr nárekov. Stal som sa Svedkom nevzdelanosti.
Viete, že ateista je veriaci v hlbokej ilegalite?
Až keď žena mužovi podá pohár pochopí, ako nádherne mu začína rozumieť.
Nie je z právneho hľadiska pojem „čierna stavba“ rasistický?
Telo potrebujeme, aby sme sa mali na čo vyhovárať.
Deťom treba utajiť skutočnosť, že kariéra sa dá urobiť aj bez vzdelania.
Ak si vás nikto nepamätá, položte si otázku, či ste vôbec žili.Po bitke je zmierenie veľmi dôležité. Treba nabrať sily do ďalšej bitky.
Vieru strácame, ak začneme o sebe pochybovať.
Nevesty sú zvyčajne šťastné. Ktovie či na každej zo svojich svadieb.
Trpaslíkov milujeme aj preto, že o nich vieme tak príšerne málo.
Ak si zakúpite cestovný lístok, každý revízor vám môže byť ukradnutý.
Neubližujte spolužiačkam. Čo ak sa raz stanú vašimi ošetrujúcimi lekárkami?
Ak má nejaká vec zmysel, raz sa stane starožitnosťou.
Slzy sú dokonalé. Možno v nich nádej utopiť i zachrániť.
Keby nejestvoval zločin, svet umenia by si ho musel vymyslieť.

Humoreska

Baba Vanga a kofola

Vo svete fantázie a prognóz je možné všetko. Teda skoro všetko…! S babou Vangou sme si sadli aby sme hodili reč. Pri kofole, nech má dišput úroveň. Opití síce hovoria pravdu, ale komu dnes ide o pravdu? Posťažovala si, že ju stále otravujú s budúcnosťou. Aká budúcnosť, prosím vás? Iba prezlečená minulosť! Ani veštiť netreba! Od biblických čias iba bitky a vojny. Utrpenie, bolesť a krv. Deti sa o ničom neučia iba o kráľoch a bitkách a vojnách. Je to múdro mienené, budú časom ich súčasťou…Baba Vanga si logla kofolu, u nich v záhrobí nič také nepoznajú. Skúmavo si ma premerala, lebo nie som jej typ, ale dala mi šancu prehovoriť. Čo si myslím o budúcnosti. Ani som nemusel dlho premýšľať. Svet sa šalie. Vlastne ani svet nie, iba pár chamtivcov zatúžilo mať aj moc aj majetky sveta. A to povedie ku krajnej nespokojnosti más, teda i mňa. To povedie k veľkej vojne kontinentov. Jedna masa vyhladí tú druhú, spoliehajúc sa, že hoci je menej inteligentná, pomôže jej inteligencia umelá. Možno to tak bude, vo filmoch to funguje skvele, ibaže nie v prospech ľudstva. Baba Vanga si robila poznámky. Raz pôjdu za ňou a nie za mnou. Tušila správne. Ľudstvo študuje nie so zámerom niečo vybudovať, ale so zámerom niečo zničiť. Objavuje nové vraždené technológie, nové jedy, nové bakteriologické zbrane…Už nie pre obranu a výstrahu! Už nie! Už ich musia zavádzať do praxe, lebo ľudstvo v pohybe je ako lavína. Zmetie so sebou na dno všetko čo mu príde do cesty. Ľudstvo sa nikdy neohliadalo po obetiach. Ľudia boli aj budú. Je to filozofovia nebezpečná, lebo premnoženie je záťaž pre vládcov. Vždy sa lepšie velí rote ako divízii. Baba Vanga sa ani nečudovala, keď som jej vysvetlil na akom princípe bude budovaná, vlastne ničená budúcnosť ľudstva.
Ako za našich mladých čias, ako za našich mladých čias….vzdychla si Baba Vanga a urobila mi krížik na čelo. Dopila kofolu a vrátila sa do záhrobia. Ten krížik mi ponechala na pamiatku, lebo kríž nosíme so sebou stále, lebo…Inak ani nevieme…

 

 

Vlado Javorský
—————————————————————
PODPORTE nezávislé médium Humorikon – jediné slovenské internetové médium svojho druhu ľubovoľnou finančnou čiastkou! Všetok obsah na týchto stránkach je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na skvalitnenie jednotlivých strán. Máme veľa nápadov ako sa neustále zlepšovať a ponúkať vám naďalej čo najkvalitnejší žurnalistický obsah. Pod hlavičkou slovenskej pôvodnej satiricko – humoristickej tvorby sú to všetky literárne žánre, vrátane humoresiek, rozhovorov, fejtónov a drobných literárnych útvarov. Prirátajúc informácie z rôznych podujatí! Kultúra na Slovensku je v závese a satira a humor sa dnes ako žáner objavujú v médiách iba ak sem-tam sporadicky. Hoci existujeme iba niečo vyše roka, bez vašej pomoci čitateľov a autorov sa ďalej nepohneme.

Mimochodom, zaznamenali sme už vyše 29 000 vzhliadnutí a obsahom je zaradenie za vyše ročné obdobie približne 1510 príspevkových strán od desiatok popredných slovenských i zahraničných autorov, profesionálnych humoristov, tvorcov duchaplného slova a vtipnej karikatúry!

Je tu možnosť ako nám pomôcť aj forma inzercie a reklamy. Na to vám vystavíme daňový doklad!!!

Ak nám chcete pomôcť skvalitniť noviny, respektíve podporiť slovenskú kultúru v oblasti humoru a satiry, ako i kvalitnú žurnalistiku, máte možnosť poukázať nám legálne 2% z dane na podporu Humorikonu. Sme riadne evidovaní na daňovom úrade. Prípadne telefonický kontakt: 0907 905 537.
Potrebné údaje: IČO: 42120977
Súpisné orientačné číslo: 1723/3

Môžete tak urobiť i prevodným príkazom na účet:
IBAN: SK54 7500 0000 0040 0096 0499
Ďakujeme!
———————————————————————————————————————

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments